20150409

Marketing avant la lettre

Ruim 1000 jaar geleden waren de tekenen van marketing al zichtbaar. De Noor Erik de Rode was naast woeste Viking en kolonist ook een reclameman avant la lettre. In 982 “ontdekte” hij een gebied ten westen van IJsland. Het nieuwe gebied moest gekoloniseerd worden en om zoveel mogelijk Vikingen de oversteek te laten maken, gaf Erik de Rode het koude eiland de naam Groenland. De aantrekkelijke naam prikkelde de fantasie over het nieuwe beloofde land.

Met Google Earth had iedere Noorman direct kunnen zien dat dat groene land in werkelijkheid voor meer dan de helft begraven was onder een ijslaag. Kennis geeft macht. En als machthebber verlies je macht als je achterban kennis heeft.

Was Hitler zo groot geworden als het wereldwijde web toen al bestond? De Arabische Lente en social media zijn voor altijd aan elkaar verbonden. Het internet heeft de afstand tussen autoriteit en volk verkleind. Evenals de afstand tussen merk en consument. Als we een wasmachine willen kopen, komen we niet meer met een vragend blik de witgoedwinkel binnen, wachtend geïnformeerd te worden door een aardige verkoper met naambordje. Als we al een witgoedzaak inlopen, in plaats van online te kopen, zijn we al geïnformeerd.

Een merk móet de consument dus wel serieus nemen; kinderarbeid, ingrediënten in voedingsmiddelen, slechte werkomstandigheden in fabrieken, paardenvlees in plaats van het beloofde rund, dierenleed, niet netjes afhandelen van klachten… Online brengt de blootgelegde zaken direct aan het licht en verspreid deze sneller en met en groter bereik dan een Radar of Kassa.

Uiteraard moest de consument altijd al serieus genomen worden, maar dat terzijde.

Een goed en eerlijk verhaal maakt je merk sterker. Natuurlijk heb je keuze in waar je de accenten legt. Maar geloofwaardig alleen is niet genoeg, dat suggereert dat je er nog steeds doorheen zou kunnen prikken. Waarheid in een goed verhaal. En ja, voor de realiteit is even Googlen vaak al voldoende, daarvoor hoef je niet je hele hebben en houden op een schip te laden en af te varen naar het beloofde land om te zien dat je echt te weinig warme huiden hebt meegenomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten